SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi Nedir, sorusu genellikle halk arasında duyulan ama Ehliyet Belgesi ile karıştırılan bir belge türüdür. 4925 sayılı Kanun kapsamında Ticari amaç ile Yolcu veya Yük Taşımacılığı faaliyetini yerine getirecek sürücülerden istenilen ve bulundurulması zorunlu bir belgedir. Bazı ticari faaliyetler yerine getirilirken sadece Ehliyet Belgesi yeterli olmuyor. SRC belgesi de bulundurulması zorunludur.

SRC Belgesi aslında bir Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim ve sınavları düzenlenen SRC Belgesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından tanımlanan bir belge türüdür.

SRC Belgesi, taşıma yeri ve taşımacılığın faaliyetine göre 5 (beş) farklı çeşidi bulunmaktadır.

src belgesi nedir

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir, sorusu genellikle “ben hangi SRC Belgesini almalıyım?” sorusu ile tarafımıza sorulan sık sorulardan bir tanesidir. SRC Belgesi, Yurtiçi veya Uluslararası ile Yolcu veya Yük şeklinde çeşitleri bulunmaktadır.

  • SRC 1 Belgesi Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • SRC 2 Belgesi Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • SRC 3 Belgesi Uluslararası Yük Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • SRC 4 Belgesi Yurtiçi Yük Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • SRC 5 Belgesi Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
src belgesi çeşitleri

SRC Belgesi Kapsamları Nedir?

SRC Belgesi kapsamları ise genellikle bilinmeyen ve hatalı belge alımı ile tekrar aynı süreçleri yaşanmasına neden olan bir durumdur. Son derece önemlidir. Hem sizleri zaman açışında hem maddiyat açışında kara geçirecektir. Özellikle bu durumu açıklamak gerekirse; SRC 4 Belgesi Yurtiçinde Yük Taşımacılığı yapmanızı sağlayan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Siz bu SRC Belgesi için başvuruda bulunuyorsunuz. Fakat ileri de Uluslararası bir iş imkanı bulduğunuzda tekrar SRC 3 Belgesi için de kayıt olarak yine aynı SRC Eğitimi ve SRC Sınav süreçlerini tekrarlıyorsunuz. Yine ekstra olarak bir belge ücreti ödeme durumunda kalıyorsunuz. Aslında bu durumu öngörerek ve arasında 2023 yılı itibari söylüyorum 300 (üç yüz) TL bir fark ile bir üst belgeyi alarak hem Uluslararası hem de Yurtiçi taşımacılık faaliyetini kapsayan tek bir sınav ile belgeyi alabilirsiniz.

SRC Belgesi kapsamları;

  • SRC 1 Belgesi aldığınız takdirde SRC 2 Belgesini,
  • SRC 3 Belgesi aldığınız takdirde SRC 4 Belgesini

almış sayılıyorsunuz.

src-belgesi-kapsam
src-belgesi-kapsam

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC Belgesi nasıl alınır, özellikle yeni başvuruda bulunacak adaylarımız tarafından özellikle yöneltilen sorulardan birisidir. Bu süreci daha önce SRC Belgesi Nasıl Alınır? yazımızda detaylı olarak anlattık. Başlıkları halinde sizlere bu yazımızda da sunmak isterim;

SRC Belgesi Yaş Şartı

SRC Belgesi almak için 18 (on sekiz) yaşından büyük ve 66 (altmış altı) yaşından küçük olması gerekmektedir.

SRC Belgesi Ehliyet Belgesi Şartı

SRC Belgesi almak için en az B (Otomobil) Sınıfı Ehliyet Belgesine sahip olmanız gerekmektedir.

SRC Belgesi Sabıka Şartı

SRC Belgesi almak için TCK 188, 190 ve 191 inci maddeleri, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralardan belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmanız gerekir.

TCK 188, 190 ve 191 Maddesi : (1) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri kapsayan suçlar ile ilgili kanun maddesidir.

Daha detaylı inceleme için mevzuat sitesinden Kanun Maddelerine erişebilmeniz mümkündür.

SRC Belgesi Eğitim Şartı

SRC Belgesi alabilmek için en az ikinci kademe okur yazarlık belgesi yeterli olacaktır.

Bu 4 (dört) şartı sağlamanız halinde SRC Belgesi alabilirsiniz. Peki SRC Belgesi şartlarını sağlıyorsunuz ve SRC Belgesi Alma Süreci Nasıl İşliyor? bu soruya cevap verelim.

SRC Belgesi Alma Süreci Nasıl İşliyor?

SRC Belgesi Alma Süreci ile ilgili adaylarımız kayıt olurken bizlere sordukları en sık sorulardan bir tanesidir. SRC Belgesi ortalama 25 (yirmi beş) ila 30 (otuz) gün sürede alınabilen bir Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Bu süreçleri de yine maddeler halinde izah etmek daha ayrıntılı olacaktır.

SRC Belgesi alma süreci şu şekilde işler;

  1. Gerekli Evrakların toplanarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Kuruma, başvurulacak SRC Belgesi de belirtilerek sunulur.
  2. Her ay 10 (on)’u ila 15 (on beş)’i arasında dönem kayıtlarınız yapılır.
  3. SRC Eğitim planlaması yapılarak, SRC Eğitim almanız için sizlere bildirilir.
  4. SRC Eğitimlerinin tamamlanmasına takiben 25 (yirmi beş) ila 30 (otuz) gün içerisinde SRC Sınavlarınız, Milli Eğitim Müdürlüklerince bildirilir.
  5. İki aşamadan oluşan SRC Sınavına girerek, başarılı olmanız gerekir.
  6. Başarılı olmanız halinde Ulaştırma Bakanlığı harcınızı HalkBank veya VakıfBank ATM’lerinden veya Mobil Bankacılık araçlarını kullanarak harç bedelinizi yatırmanız gerekir.
  7. Harç ödemesi sonrasında SRC Belgenize E-Devlet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Unutmayınız; 2017 itibari ile artık SRC Belgesi kartı verilmemekte SRC Belgesi doğrudan e-Devlet üzerinden barkodlu çıktı alınarak ulaşabilirsiniz.
  8. Başarısız olunması halinde tanımlanan 4 (dört) hakkınız bitene kadar başarılı olmanız gerekir. Başarısız olmanız halinde SRC Belgesi kaydınız silinir ve yeniden SRC Belgesine kayıt olmanız gerekir.

Bu işlemlerin başarılı bir şekilde tamamlanması ile birlikte SRC Belgesi alabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)

Yorum yapın