SRC Belgesi Genel Bilgiler – 2023

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi genel itibari ile Mesleki Yeterlilik Belgesi olarak kabul edilmektedir. Yapacağı iş faaliyetine göre sürücülerin aldıkları yeterlilik belgesidir. SRC taşıma faaliyetine göre farklılık göstermektedir. Bu farklılık neticesinde SRC Belgesi 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler ise Yolcu Taşımacılığı veya Yük, Kargo ve Eşya Taşımacılığı olarak iki sınıfı ayrılır. Yine bu ayrımdan yola çıkarak Uluslararası veya Yurtiçi şeklinde de kendi sınıflarında ikiye ayrımı bulunmaktadır. Bu ayrımlar göz önünde bulundurularak SRC Belgesi için 4 çeşit SRC Belgesi bulunmaktadır;

src-belgesi-tasimacilik
src-belgesi-tasimacilik

Hangi SRC Belgesini Almalıyım?

  • SRC 1 Belgesi : Uluslararası Yolcu Taşımacılığı
  • SRC 2 Belgesi : Yurt içi Yolcu Taşımacılığı
  • SRC 3 Belgesi : Uluslararası Yük, Eşya ve Kargo Taşımacılığı
  • SRC 4 Belgesi : Yurt içi Yük, Eşya ve Kargo Taşımacılığı

şeklinde 4 farklı sınıfta ele almak gerekir. Yine bu belgeler ile ilgili de bilinmesi gereken bir diğer husus ise kapsamlarıdır. Uluslararası tüm belgeler, yurtiçi belgelerini kapsamaktadır. Bu bağlamda;

src-belgesi-sofor
src-belgesi-sofor

SRC Belgem var hangilerini kapsar?

SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 Belgesi Avrupa Birliği ile Uyum Kapsamında kanunlar dahilinde geçerli olarak kabul edilir.

  • SRC 1 Belgesi alan bir kişi SRC 2 Belgesini,
  • SRC 3 Belgesi alan bir kişi ise SRC 4 Belgesini

almış sayılır.

Yolcu, Yük, Eşya ve Kargo Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Genel olarak SRC Belgesini açılımı ise Mesleki Yeterlilik Belgesi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda belge tanımlaması şu şekilde söylemek daha doğru olacaktır;

  • SRC 1 Belgesi, Uluslararası yolcu taşımacılığı mesleki yeterlilik belgesi
  • SRC 2 Belgesi, Yurtiçi yolcu taşımacılığı mesleki yeterlilik belgesi
  • SRC 3 Belgesi, Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı mesleki yeterlilik belgesi
  • SRC 4 Belgesi, Yurtiçi yük, eşya ve kargo taşımacılığı mesleki yeterlilik belgesi

Söylemi nitelik bakımında daha doğru olacaktır.

SRC Belgesi Zorunluluğu

https://surus.com.tr/wp-content/uploads/2022/12/src-belgesi-otobus.jpg
src-belgesi-otobus

SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılık faaliyetini aktif olarak gösteren sürücülerin almakla yükümlü oldukları zorunlu bir belgedir. Kendi araçları dahil olmak üzere başkasının adına taşınan, firma adına kayıtlı araçların sürücülerinin yaptıkları faaliyet bakımında yolcu, yük, kargo veya eşya taşımacılığında istenilen ve zorunlu belgelerdir. Kolluk kuvvetlerinin yaptıkları denetimlerde sizlerden (denetimde araçlarınızın boş olması veya taşıma faaliyeti göstermiyor olsanız bile) öncelikle aracın ticari olup olmadığı ve aracın taşımacılık faaliyeti gösteren bir firmaya ait olup olmadığı gibi nüanslar göz önünde bulundurularak. SRC veya Psikoteknik Belgesi ibraz etmeniz gerekir.

Bu izah bağlamında biraz daha detaylandırmak gerekirse, ticari olarak işletmeye kayıtlı bir araç ile bu araçlar en düşük ticari araçlarda olabilir (doblo, kango) sınıfında ve yük taşımaya elverişli bir araçta yük taşıma işlemi yapmasanız dahi, öncelikle araç ruhsatında belirtilen firmanın durumuna bakılarak sizlerden SRC 3 veya SRC 4 Belgesi ibraz etmeniz istenir. Bir başka örnek ise yine yolcu taşımacılığı yapmıyorsunuz ve ticari olarak firmaya kayıtlı (vito, spriter, crafter, master tarzı) bir araç kullanıyorsunuz. Burada yine bakılacak ilk nokta ruhsatta aracın kayıtlı olduğu firma olacak ve sizlerden SRC 1 veya SRC 2 Belgesi ibraz etmeniz istenecektir. Tabi bu araçlar daha büyük araçlar veya binek araçlarda olabilir. Firmaya kayıtlı olan tüm araçlar için ilgili taşımacılık statüsüne girecek sürücülerin SRC olmak zorundadır.

SRC Eğitimi Nasıl Alabilirim?

https://surus.com.tr/wp-content/uploads/2022/12/src-belgesi-uzunyol.jpg
src-belgesi-uzunyol

Bu süreç ile ilgili halk arasında zorluğu, alınmadığı, sınavların karmaşık olduğu gibi bir çok doğru olmayan söylemler bulunmaktadır. SRC vermekle yükümlü tüm Özel Ulaştırma ve Mesleki Eğitim Merkezleri sizleri bu sürece itina ile hazırlamaktadır. Denge Ulaştırma Hizmetleri olarak SRC Merkezimize başvuruda bulunan bütün adaylarımız ile yakından ilgileniyor. Eğitimlerimizi fiziki ortamda verdiğimiz gibi aynı zamanda bu eğitimlerimizi online sistemimizde kayıt ederek adaylarımızın tekrar SRC Eğitimlerini izleme imkanını sunuyoruz. Ayrıca web sitemizde bulunan SRC Belgesi çıkmış sorular, SRC Sınav soruları ile de online olarak kendilerini test etme imkanını oluşturuyoruz.

Denge Ulaştırma Hizmetleri, SRC Merkezimiz ilgili yönetmeliğin 27.maddesi hükmü doğrultusunda tüm başarılı adaylarımıza Özel Mesleki Yeterlilik Sertifikası düzenlemekle yükümlüdür. Sertifika belge ve bilgiler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından e-Devlet sistemi üzerinden başarılı olan adaylarımıza iletilir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır? ile ilgili daha önce tüm detaylarını anlattığımız yazımızı da ayrıca inceleyebilirsiniz.

SRC Kursu Sınav Süreci Nasıl Oluyor?

src-belgesi-yolcu
src-belgesi-yolcu

Eğitim sürecinden sonra sınav tarihine yakın bir tarihte sınav giriş belgeleriniz Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Dilerseniz kurumumuzdan, dilerseniz de sınava gireceğiniz okulun önünde bizlerden sınav giriş kartınızı alabilirsiniz. Sınava gelirken yanınızda kalem, silgi, kimliğiniz ve giriş belgenizin olması yeterli olacaktır. Aldığınız belgenin türüne göre toplamda 40 adet soru sorulmaktadır. Bu 40 soruluk sınavda en az 68 doğru yaparak 70 puan almanız gerekmektedir. Sınavınız saat 10:00’da yapılır. 12:00 gibi okulun kapısına sınav sonuç listesi asılır. Bu sınav sonuç listesinde kırmızı renkle belirtilen kişiler sınavdan başarısız olmuştur ve okuldan ayrılarak bir sonraki sınav tarihini beklemek zorundadır. Yeşil ile belirtilen kişiler ise başarılı olmuş kişilerdir ve saat 13:00 da olacak görsel/uygulama sınavını bekleyecektir. Görsel uygulama sınavında ise SRC Sertifikası ve genel trafik kuralları ile ilgili 3 adet sorunun 2 sini doğru cevaplamanız gerekir. Görsel/uygulama sınavı sonuçlarınız 1-2 iş günü içerisinde SRC Merkezimize sonuçlar şeklinde iletilir.

SRC Sertifikasında Sınavında Kaç Hakkım var?

src-belgesi-sinav
src-belgesi-sinav

SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı yazılı ve görsel / uygulama olmak üzere iki basamaktan oluşur. Yazılı sınavından başarılı olan adaylar görsel / uygulama sınavına girerler. Her iki sınavda başarılı olan adaylar ise belge almaya hak kazanır.

SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi Yazılı sınav hakkınız toplam 4 adettir. Her sınav için ayrıca harç bedeli yatırmanız gerekir.

SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi görsel / uygulama sınav hakkınız toplam 4 adettir. Her sınav için ayrıca harç bedeli yatırmanız gerekir.

Özellikle sınav hakları ile ilgili yanlış bilinen bir gerçeği de aydınlatmakta fayda var. Bir kaç farklı örnekte bunu açıklamak daha doğru olacaktır;

SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi Yazılı sınavından kaldım, görsel/uygulama hakkım yanar mı?

SRC Kursu yazılı sınav için sizlere 4 hak tanımlanır. Bu 4 hakkınızdan 1 tanesini kullandınız ve sınavdan kaldınız. Sizlerin sadece yazılı sınav hakkı yanmış olacaktır. Bu durumda; 3 Yazılı Sınav Hakkı, 4 Görsel / Uygulama Sınav Hakkınız olmuş olacaktır.

SRC Kursu yazılı sınavından geçtim ama görsel / uygulama sınavından kaldım?

SRC Kursu yazılı sınavını geçtiniz. Artık bir daha SRC Eğitimi yazılı sınavına girmeyeceksiniz. Görsel sınav hakkınız toplam da 4 adetti ve bir hakkınız başarısız olduğunuz için yandı. Böylelikle sadece görsel sınava girerek 3 görsel sınav hakkınızdan devam edebilirsiniz. Okula erken gelmenize gerek yoktur. Saat 11:00 gibi okul bahçesinde hazır bulunmanız yeterlidir. 12:00 – 13:00 saatlerinde sadece Görsel / Uygulama sınavı için sınava alınacaksınız.

SRC yazılı sınavı için son hakkım, yazılıdan geçip görselden kalırsam dosyam yanar mı?

SRC yazılı sınavı için son 4. Hakkınıza sınava giriyorsunuz ve geçtiniz. Görsel sınava girdiniz ama kaldınız. Hakkınız devam ediyor. Görsel sınavda toplamda bulunan 4 haktan sadece 1’nin sınavına girdiniz ve toplamda 3 adet sadece görsel sınav hakkınız bulunmaktadır.

SRC Belgesi tüm haklarımı kullandım, ek hak satın alabiliyor muyum?

Bu tarz bir durum maalesef mümkün değil. Yeniden dosya açtırmak için tekrar SRC Kursu kayıt işlemlerini en baştan yapmanız gerekir.

SRC Belgesi sınavına nasıl hazırlanabilirim?

Denge Ulaştırma Hizmetleri olarak sizlere online olarak sunduğumuz tüm eğitim örnek soruları ile kendinizi rahatlıkla SRC Belgesi sınavına hazırlayabilirsiniz. Sadece adaylarımıza özel hazırladığımız canlı sınıf ile de tüm kayıtlı eğitimlerimize ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)

Yorum yapın